Creștini de 2000 de ani
Provocările noului an școlar. Cum le facem față?
Provocările noului an școlar. Cum le facem față?

Provocările noului an școlar. Cum le facem față?

Educația este prioritatea fundamentală a oricărei societăți care dorește dezvoltarea, spune Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Indiferent de modul de desfășurare al noului an școlar, la clasă sau on-line, educația trebuie să aibă continuitate. Firescul omului se află în educație. Iar de educație sunt responsabili mai mulți factori, întrucât educația prezintă valențe multiple.

Cei trei factori direct răspunzători de educație sunt școala, familia dar și Biserica. Cooperarea între acești trei factori va clădi și consolida nu doar persoana umană ci mai ales o societate sănătoasă și responsabilă, în care primează interesul comun și binele social, iar nu interesul egoist și individualismul atât de promovat în societate actuală.

Contextul pandemiei îngreunează actul educațional, fapt ce implică mai mult intervenția membrilor familiei, atât în plan educativ cât și psihologico-emoțional. Comunitatea școlară are un rol determinant în calitatea actului educativ, iar demersurile pentru asigurarea unui mediu sigur și productiv sunt de salutat și de apreciat. Este evident că ne aflăm într-un nou context de viață în care suntem nevoiți să ne adaptăm noilor cerințe de interacțiune și relaționare umană. Dar în același timp înțelegem și nevoia de a găsi căi și modalități pentru a păstra vie și lucrătoare educația copiilor noștri.

Adaptarea la nou întotdeauna aduce anumite rețineri, reticențe și chiar gânduri de a renunța. Acest risc poate fi amplificat și de indiferența familiei sau implicarea slabă a profesorilor, iar educația să se abată de la țelul propus. În același timp echilibrul emoțional și psihologic este imperios necesar în starea de bine generală a elevilor. Este nevoie de susținere pentru elevi atât din partea familiei, printr-un timp mai mare alocat lor, cât și din partea școlii prin asigurarea unui climat de siguranță fizică și psihică. Prezența unui psiholog în acest context este de o reală nevoie. Nu în ultimul rând, Biserica are și ea rolul ei important în acest context. Frica și angoasele pot fi depășite mult mai ușor prin participarea la viața Bisericii, iar viața Bisericii înseamnă împărtășirea de harul vindecător și tămăduitor din Sfintele Taine. Întărirea puterilor sufletești alungă frica și responsabilizează persoana umană în dezvoltarea sa normală și firească.

Pe de altă parte, măsurile de protecție socială trebuie respectate fiindcă sunt corecte și necesare. Statul nu poate garanta siguranța nimănui fără aportul fiecăruia dintre noi. Responsabilizarea socială este o prioritate în acest context. Grija de noi este și grija de celălalt, iar grija de celălalt este și grija de noi. Sănătatea este un dat de care trebuie să avem grijă și să îl protejăm. Această responsabilitate socială trebuie să devină un firesc, care să evite teama de a vedea în cel de lângă noi un pericol, de care trebuie să fugim. Relațiile interpersonale nu trebuie să sufere atingere în acest context, ci trebuie să fie clădite pe același respect și încredere față de apropiați, ba mai mult, o creștere a responsabilității față de integritatea lor. Atenția trebuie pusă pe lucrurile care ne unesc și ne ajută să trecem împreună peste această perioadă și nu pe lucrurile care ne despart și ne limitează interacțiunea cu ceilalți.

Începutul anului școlar trebuie primit cu încredere și optimism. Accentul trebuie pus pe lucrurile pozitive care aduc plus valoare și mai puțin pe aspectele neplăcute dar atât de necesare. Atât elevii cât și părinții trebuie să facă față provocărilor, întrucât beneficiarii finali sunt ei înșiși, iar motivarea lor trebuie să fie cu atât mai mare. Educația este o datorie a noastră a tuturor și preocuparea pentru aceasta înseamnă preocupare pentru viitor. Așadar succesul generațiilor de mâine stă în efortul și susținerea generațiilor de azi. Să fructificăm această șansă!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *