Creștini de 2000 de ani
Horoscopul – un destin hărăzit de stele?
Horoscopul – un destin hărăzit de stele?

Horoscopul – un destin hărăzit de stele?

Omul este preocupat încă din tinerețile lui să descopere tainele lumii în care s-a născut, fapt pentru care frământarea și căutarea lui nu încetează până nu ajunge la anumite concluzii cu care să se împace.

Conform dicționarului explicativ al limbii române, cuvântul horoscop reprezintă, o „prezicere astrologică a destinului după poziția stelelor la nașterea cuiva”1 și „tablou cu pozițiile astrelor în momentul unui eveniment sau al nașterii unei persoane, pe baza căruia astrologii fac deducții și interpretări asupra trăsăturilor de caracter, a evoluției evenimentului sau persoanei”2.

Pornind de la aceste definiții ne punem întrebarea: este influențată viața noastră de astrologie? Suntem noi dependenți de mișcarea stelelor? Oamenii născuți în aceeași zi, au același destin? Dar același caracter?

Indiferent de răspunsurile la aceste întrebări, pe care și le dă fiecare, omul de astăzi este preocupat de horoscop. Ceea ce definește în primul rând horoscopul este prezicerea viitorului. Există o înșiruire de evenimente prezise, pentru fiecare zodie în parte, care aduc multă curiozitate și interes din partea oamenilor. Toate aceste preziceri sunt legate, potrivit horoscopului, de perioada în care se naște fiecare om. Deci avem pe de o parte aspecte legate de viitor iar pe de altă parte aspecte legate de influențarea personalității. Toate acestea sunt influențate de „legatura” nevăzută pe care o are omul cu stelele. Este dacă vreți un spectacol de păpuși, în care omul reprezintă păpușile, iar astrele sunt artiștii păpușari. Acest mod de raportare la viață este legat de predestinare și ghicitorie, obiceiuri păgâne străvechi care dăinuie și astăzi dar sub alte forme, inclusiv în horoscop.

Fericitul Augustin dă un exemplu grăitor în acest sens. În cunoscuta sa lucrare Confesiuni, atrage atenția asupra vieții a doi tineri născuți în același moment și predestinați aceluiași destin, potrivit horoscopului. Cu toate acestea viețile lor au urmat o traiectorie total diferită, unul devenind sclav iar celălalt bucurându-se de o viață plină de bogăție.

Pornind de la aceste aspecte de fond ale horoscopului ne gândim cât mai contează libertarea omului de a lua decizii, ce valoare mai poate avea liberul arbitru, dacă mișcarea stelelor este decisivă în cursul vieții omenești. Însăși experiența omului este contrară ideii de horoscop. Omul fiind pus în permanență în situația de a alege, înțelege din propria experiență că rezultatul acestor acțiuni se datorează strict alegerilor sale. Alegerea între bine și rău stă în puterea omului, nu în mișcarea stelelor: „Iată eu astăzi ţi-am pus înainte viaţa şi moartea, binele şi răul” (Deuteronom 30,15). Nimic nu ne constrânge în alegerile noastre. Omul simte libertatea de a decide, ca pe ceva care face parte din ființa lui și nu ca pe ceva dirijat.

Rezumând aspectul esențial al demnității umane, Sfântul Grigorie de Nyssa spune pe bună dreptate că dacă suntem instrumentele rotației cerești atunci nu mai avem liberul arbitru, fiindcă fără libertate omul pierde totul și nu mai poate fi numit om. La rândul său Sfântul Grigorie cel Mare atrage atenția că omul nu a fost făcut pentru stele, ci stelele pentru om, căci astfel ar fi sclavul propriilor săi slujitori.

Dumnezeu l-a înzestrat pe om cu libertate de alegere, nu l-a predestinat în nici un fel, cu atât mai puțin jocului stelar. Ispita aceasta a neasumării propriilor acțiuni este de mii de ani. Vechiul Testament stă mărturie în acest sens: „Iar voi să nu ascultaţi pe proorocii voştri, pe ghicitorii voştri, pe visătorii voştri, pe vrăjitorii voştri şi pe-ai voştrii cititori de stele care vă zic: “Nu veţi sluji regelui Babilonului”, că aceştia vă prezic minciună, ca să vă depărteze din ţara voastră şi ca Eu să vă izgonesc, ca să pieriţi(Ieremia 27, 9-10). Iată care este scopul real al acestor practici oculte: prezicerea minciunii. Din cele mai vechi timpuri omul a fost preocupat de această latură a magiei, a necunoscutului, a predestinației, a citirii viitorului. Dumnezeu însă l-a avertizat pe om să stea departe de acești „sfătuitori” rătăciți, arătându-i finalul acestora: „Tu te-ai obosit întrebând pe atâţia sfătuitori! Să iasă la iveală şi să te izbăvească acei care măsoară cerul şi iscodesc stelele; care în fiecare lună nouă spun ceea ce se va întâmpla. Iată-i ca pleava pe care o mistuie focul, aşa vor ajunge ei şi de puterea flăcărilor viaţa lor nu vor putea s-o scape căci nu va fi jeratic la care să se încălzească, nici vatră ca să stea dinaintea ei. Aşa se va întâmpla cu aceia pe care te-ai ostenit să-i întrebi” (Isaia 47,13).

Astronomia, știința care studiează obiectele și fenomenele cerești, contrazice astrologia. În primul rând diferența dintre cele două este modul de cercetare. Astronomia este o știință în sensul real al cuvântului, în timp ce astronomia este o pseudo-știință. Deosebirea este foarte importantă deoarece în mediul științific există o unitate a concluziile de pe urma cercetărilor, pe când în domeniul astrologiei, experții astrologi interpretează diferit profilurile și destinele acelorași oameni. Nu există o inițiere și o formare în domeniul astrologiei. Pe de altă parte horoscopul diferă de la o sursă la alta, de la ceea ce prezintă televiziunea și ceea ce se scrie în ziare. Știința exactă nu îngăduie astfel de interpretări, între destinul sau caracterul omului și mișcarea stelelor. Nu îngăduie fiindcă cercetările nu au descoperit o astfel de legătură, din contră în astrologie nu este nimic clar, nimic cu un corespondent în realitate, nu există argumente solide, nu există dovezi evidente, ci doar multă speculație.

Psihologia este o altă știință care se opune astrologiei. Caracterul omului nu poate fi dat niciodată de mișcarea stelelor și nici măcăr influențat. Nu există situația ca doi oameni născuți în același moment să aibă același caracter. Acesta se formează încă din perioada copilăriei și este modelat în primul rând de părinți, apoi de școală și de mediul în care trăiește. Comportamentul omului are la baza în primul rând educația. Ultimele cercetări în domeniu au demonstrat că educația copilului începe încă din perioada intrauterină, atunci când tot ceea ce simte mama i se transmite și copilului. Activitatea mamei din timpul sarcinii, psihică și emoțională, are o pondere foarte mare în dezvoltarea corectă a copilului.

În comparație cu ceilalții cetățeni ai Uniunii Europene, românii demonstrează o înclinație mai mare către pseudo-științe. De pildă există studii care arată că doar un sfert dintre români recunosc faptul că horoscopul nu este deloc științific, față de 72% dintre suedezi, sau 50% dintre europeni. Ba mai mult, o pondere de 40% dintre români cred că “zodia în care suntem născuţi ne influenţează firea şi personalitatea”3. Lipsa de preocupare a adevărului, aduce omul, în cazul nostru românul, să aleagă calea superstiției și speculației. După cum am văzut, horoscopul nu are nici un fundament științific și cu atât mai puțin teologic.

Creștinul zilelor noastre este asaltat din multe părți de practici oculte și ideologii străine duhului său. Ispita sincretismul este foarte mare astăzi. Nu ne putem numi creștini, mergând la Biserică și urmărind horoscopul, nu putem sluji la doi domni, după cuvântul Mântuitorului. Scopul nostru să învățăm să deosebim binele de rău și adevărul de minciună. Horoscopul este în afara adevărului. Este o iluzie îmbrăcată în cuvinte frumoase, care îi seduce pe mulți. Este o Fata Morgana a zilelor noastre. Creștinul care aderă la horoscop săvârșește un păcat, fiindcă Îl reduce pe Dumnezeu la nivelul materiei, al stelelor, Îl depersonalizează, iar omul devine o ființă vrednică de plâns, fără nici o perspectivă, închis într-un destin hărăzit de stele. Un astfel de om al horoscopului, Îl pune pe locul doi pe Dumnezeu, relația cu El este umbrită de curiozitatea mișcări stelelor. Într-o astfel de situație nu mai putem vorbi de o cunoaștere curată a lui Dumnezeu. Iata câtă atingere poate aduce unui creștin, această practică astrală, care aduce multă confuzie și dezordine în viața unui om.

Așadar horoscopul este fără scop, este un nonsens, care nu aduce nimic bun în viețile oamenilor, decât iluzii și preocupări fără sens, întrucât viața noatră depinde de deciziile noastre și de relația pe care o avem cu Dumnezeu și nu de mișcarea stelelor.

  1. https://dexonline.ro/definitie/horoscop, data 29.09.2020, ora 10:00
  2. Ibidem
  3. https://ziarullumina.ro/educatie-si-cultura/interviu/falsele-stiinte-ne-mananca-sufletul-mintea-si-credinta-23200.html, data 02.10.2020, ora 11:00

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *