Creștini de 2000 de ani
A început Luna pentru viață 2021 „Uniți pentru viață”: Calendarul activităților de la București
A început Luna pentru viață 2021 „Uniți pentru viață”: Calendarul activităților de la București

A început Luna pentru viață 2021 „Uniți pentru viață”: Calendarul activităților de la București

Cea de a XI-a ediție națională a Marșului pentru viață 2021 are anul acesta tema „Uniți pentru viață” și va fi organizat online în data de 27 martieChemarea la unire este o chemare la refacerea rețelelor locale de sprijin distruse de comunism și de cultura avortului.

Marșul pentru viață este, ca în fiecare an, punctul culminant al Lunii pentru viață, care se desfășoară anual între 1 și 31 martie. Aceasta cuprinde activități pro-viață organizate la nivel local: ateliere de informare și educare, întâlniri culturale, evenimente artistice, proiecții de film, acțiuni de implicare socială.

Anul acesta, majoritatea activităților din Luna pentru viață se vor desfășura online, iar acolo unde legislația permite, și fizic, cu respectarea măsurilor de sănătate publică.

Printre activitățile propuse în Luna pentru viață 2021 de asociațiile România pentru viață și Studenți pentru viață se numără și concursurile „Românii au talent pro-viață 2021”.

Uniți pentru viață

Tema din acest an este o chemare adresată românilor din țară și din diaspora, o chemare la „un efort comun pentru a schimba cultura avortului și a iresponsabilității instaurată de regimul comunist”. Soluția este implicarea locală, la firul ierbii, printr-o cultură pro-viață, a solidarității și iubirii.

„Fiecare poate face ceva, iar cea mai înaltă chemare pe care o avem este să sprijinim viața, să ajutăm femeile în criză de sarcină să se elibereze de frici și probleme, astfel încât să se poată bucura în mod deplin de venirea pe lume a copiilor lor”, transmite Alexandra Nadane, Președinta Asociației România pentru viață.

„Fundamentul acestei implicări este chipul lui Dumnezeu din oameni: viața fiecărui copil, a fiecărei femei și a fiecărui bărbat contează, trebuie protejată și sprijinită de la concepție până la moartea naturală.”

Implicarea pro-viață are trei componente: conștientizareadragostea și sprijinul. Acestea izvorăsc din nevoile detectate în mărturiile femeilor în criză de sarcină.

Conștientizare: zeci de milioane de copii nu s-au mai născut

Cultura avortului, creată de comunism și perpetuată prin neasumare, a condus la aproape 23 de milioane de avorturi în perioada 1958-2019. Cifra nu include avorturile medicamentoase, pe cele chirurgicale din clinicile particulare și nici pe cele făcute de româncele plecate la muncă în străinătate – o parte însemnată din populația României.

„Indiferența față de criza de sarcină și banalizarea avortului s-au concretizat într-o lipsă de sprijin acută pentru femeile însărcinate și pentru copii lor, iar calea cea mai rapidă către acoperirea iresponsabilității și a indiferenței a fost promovarea avortului”, afirmă Alexandra Nadane în comunicatul Marșului pentru viață 2021.

„Comunismul nu a distrus doar respectul pentru demnitatea femeilor însărcinate și pentru viața copiilor nenăscuți, ci și spiritul implicării sociale, care inspira comunitățile locale să poarte de grijă femeilor însărcinate, copiilor orfani, copiilor săraci, copiilor născuți cu diferite afecțiuni și tuturor celor aflați în nevoie.”

Ea spune că regimul comunist a distrus rețelele de asistență socială de la nivelul comunităților, a închis facultățile de asistență socială și a lipsit cultele religioase de posibilitatea de a-și desfășura activitatea social-filantropică.

„Comunismul a cultivat continuu un grad mare de iresponsabilitate socială și individuală, care a modificat într-un mod profund negativ relațiile dintre oameni și a dus la multă indiferență față de suferința aproapelui”, explică ea.

„La început, mulți oameni s-au simțit confortabil cu gândul că statul le preia o mare parte din responsabilități și se ocupă de problemele lor, însă demersurile făcute de regimul comunist aveau o bază pur ideologică, în nici un caz respectul și grija față de oameni.”

Dragoste: Evenimentul care schimbă inimi

„Cu cât mai mulți oameni își vor deschide inimile cu dragoste și căldură către femeile în criză de sarcină și copiii lor, cu atât se vor dezvolta mai multe inițiative concrete pro-viață”, se afirmă în comunicatul evenimentului. 

Pentru a schimba inimile este nevoie de două tipuri de acțiuni: informare și educare pentru conștientizarea societății și pentru schimbarea mentalității și culturii predominante (ceea ce își propune să facă Marșul pentru viață); precum și măsuri de sprijin concret.

conform: https://basilica.ro/uniti-pentru-viata-marsul-pentru-viata-2021-cheama-la-un-efort-comun-pentru-a-schimba-cultura-nepasarii/

Asociațiile România pentru viață și Studenți pentru viață din București au publicat calendarul activităților din Luna pentru viață 2021. Anul acesta, Luna pentru viață și Marșul pentru viață au tema „Uniți pentru viață”. Majoritatea activităților au loc online, pentru a respecta regulile sanitare din pandemie.

Luna pentru viață cuprinde activități pro-viață organizate la nivel local: ateliere de informare și educare, întâlniri culturale, evenimente artistice, proiecții de film, acțiuni de implicare socială.

Punctul culminant al Lunii pentru viață este Marșul pentru viață, eveniment de conștientizare a societății cu privire la situația foarte dificilă a crizei de sarcină, care poate duce la drama avortului în lipsa sprijinului.

Din calendarul activităților de la București, organizate de asociațiile viață și Studenți pentru viață fac parte:

 • Campania caritabilă „Sprijin pentru viață” (1-31 martie), prin care se colectează scutece și lapte praf pentru femeile în criză de sarcină și mamele sprijinite de cele două centre ale Asociației pentru sprijinirea femeii însărcinate și a familiei.
 • Atelier online de bannere pro-viață pentru adolescenți, vineri5 martie, ora 19:00.
 • Trainingul online pentru adolescenți „Alege binele tău”, susținut de Ioana Picoș sâmbătă6 martie, de la ora 17:00.
 • Conferința online „Sunt medic rezident. Ce pot face pentru viață?”, susținută de medicul ginecolog Ionel Cioată, duminică7 martie, ora 18:00.
 • Lansarea unui program de mentorat pentru 10 mame tinere, organizat luni, 8 martie, ora 11:00, de Asociația pentru sprijinirea femeii însărcinate și a familiei și transmis live pe paginile de Facebook Centrul de consiliere și sprijin „Sfânta Alexandra Împărăteasa” și Centrul de consiliere și informare „Sfânta Împărăteasă Elena”.
 • Lansarea broșurii de mărturii despre criza de sarcină, marți, 9 martie, ora 18:00, transmisă live pe paginile de Facebook: Marșul pentru viață România și Republica Moldova, Marșul pentru viață București, România pentru viață, Studenți pentru viață.
 • Proiecția filmului pro-viață „Alegerea lui Alison”, marți9 martie, ora 19:00.
 • Congresul Tinerilor Pro-viață, miercuri10 martie, orele 17:00-19:30, care îl are ca invitat pe Calum Miller, medic pro-viață, absolvent al Universității Oxford din Marea Britanie.
 • Caravana „Sprijin pentru femei însărcinate și mame” în Satul Micșuneștii Mari, comuna Nuci, jud. Ilfov, sâmbătă13 martie, orele 10:00-16:00.
 • Conferința Națională online „Criza de sarcină în pandemie. Provocări și soluții”, organizată în colaborare cu Asociația pentru sprijinirea femeii însărcinate și a familieimarți23 martie, orele 10:00-16:00.
 • Lansarea online a cărții „Împreună la Marș”, de Emily Hawkins și Emily Prest, cu ilustrații de Veronica Iani, sâmbătă27 martie, ora 11.00.
 • Marșul pentru viață 2021 online „Uniți pentru viață” și concertul „Live for life”, sâmbătă, 27 martie, ora 12:00. Transmisiune LIVE pe paginile de Facebook: Marșul pentru viață România și Republica Moldova, Marșul pentru viață București, România pentru viață, Studenți pentru viață.

Lista integrală a activităților din Luna pentru viață 2021 „Uniți pentru viață” poate fi consultată aici.

Marșuri și activități sociale pro-viață și de sprijin al femeilor în criză de sarcină au loc în majoritatea țărilor în care avortul este legalizat, promovând o alternativă mai bună la soluția facilă și traumatizantă a avortului. Primul Marș pentru viață a avut loc la Washington, DC în 1973.

Marșul pentru viață este apolitic și neconfesional și nu militează pentru interzicerea avortului, menționează organizatorii români. „Considerăm că femeile care au făcut avort au nevoie de dragoste și de sprijin specializat pentru a depăși trauma și nu susținem nici o formă de ostracizare a femeilor”, se arată în comunicatul Marșului pentru viață 2021 „Uniți pentru viață”.

Contact

Telefon: 0751.859.467 Email: comunicare@marsulpentruviata.ro

conform: https://basilica.ro/a-inceput-luna-pentru-viata-2021-uniti-pentru-viata-calendarul-activitatilor-de-la-bucuresti/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *